Kabarcz Zoltán üzente 14 éve

Mivel a médiában állandósodott mostanában a téma, azt hiszem, nekünk sem árt aktualizálni. Mindenesetre az egészségünkről, és a megőrzésének lehetőségeiről gondolkodnunk nem fölösleges.
Itt egy adalék, megint, ami a normalitást látszik igazolni: http://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr861488195
rövid részlet: A FASEB Journal novemberi nyomtatott számában jelent meg egy cikk,
melyben a kutatók úgy vélik az antioxidánsok megoldást jelenthetnek az influenzavírus tüdőkárosító hatásának megakadályozásában.
"A mostani influenza-járvány kitörése és gyors terjedése szerte a világban szükségessé tette, hogy minél jobban megértsük a vírus hogyan károsítja a tüdőt és ennek megfelelően minél hatásosabb gyógymódot találjunk rá" - mondta Sadis Matalon a tanulmány társszerzője, hozzáfűzte, hogy: "Továbbá kutatásaink rámutatnak, az antioxidánsok vélhető eredményességére a H1N1 kezelésében"

Válasz

Sztojka Veronika üzente 14 éve

Mostanában egy ismerosommel beszelgettem arról, hogy meghalt a mamája (az édesanyja anyukája) és az édesanyja depresszióba esett. Először azt tanácsoltam, hagyják őt sirni. Természetes dolog hogy bánata van, hiába 60 évesen veszitette el a 80 éves édesanyját, az mindig fájdalmas. Azt mondogatta édesanyjának, hogy szedje össze magát, mig annyira elbizonytalanodott, hogy az addig rutinosan végzett feladatokat sem tudja elvégezni. Közben orvoshoz vitték de az adagolt gyogyszerektől még rosszabbul van. Depresszió és pánikbetegséget állapitott meg a pszichológus. Vajon a veszteségtől, vagy a túlzott törődéstől lett ilyen. A hölgy szégyelli, hogy ilyen lett, nem akar korházba menni. Tehernek érzi magát a gyerekei számára. Sajnos nincs egy unoka legalább akivel törődhetne. Most ment nyugdijba, amikor beteg lett az édesanyja. Egyszeriben minden feladat, felelősség kiesett a kezéből. Haszontalannak érzi magát és tehernek. Kórházban betegápolőként dolgozott, ahol már többször szembesült a halállal. Szerintem csak hagyni kellet volna gyászolni, mielőtt orvoshoz viszik. Mi a véleményetek. Nem mindenki egyformán dolgozza fel egy kedves személy elvesztését.

Válasz

Kalamár Hajnalka üzente 14 éve

Kedves Kati!
Nagyon együttérzek veled. Amit leírtál, annak fele is elég ahhoz, hogy pocsékul érezd magad. De ki kell jönnöd ebből a lehúzó folyamatból! és, ha ennyi energiád volt a munkádhoz, évtízedeken keresztül, akkor ez is menni fog. Ne add fel!!!!
Küldök neked holnap személyes levelet.
Hajnalka

Válasz

Farkas Györgyné Kati üzente 14 éve

Kedves Hajni!
A fent leírtak nagyon szépen hangzanak, de hogyan lehet megvalósítani a
gyakorlatban? Évek óta stresszesen élek, mint a legtöbb hozzám hasonló
ember. Sok betegségem van, évek óta járok egyik orvostól a másikhoz, de
nem vagyok jobban, sőt mindig kialakul valami újabb betegség.
Többször hallottam, hogy a lelki bajok okozzák a tesi bajokat. Elhiszem.
Azt viszont senki nem mondta, hogyan szüntethetem meg a lelki bajokat.
Több pszichológusnál is voltam, volt aki meghallgatott, valaki gyógyszereket
adott, de az állapotom nem lett jobb. Szedtem vitaminokat, de nem
lettem jobban attól sem. Állandóan nem tudom szedni, mert túl drága
és nem engedhetem meg magamnak. Rokkant nyugdíjas vagyok.
Évente kell mennem bizottsághoz annak ellénre, hogy már többször is
vittem leleteket, hogy nem tudnak meggyógyítani.
Depressziós vagyok attól, hogy nem dolgozhatok, nem tudom rendesen
ellátni még a házi munkát sem, csak úgy, hogy közben pihenek.
31 évig jártam dolgozni, közben elláttam a családomat is, nekem most
is ez lenne a természetes, a korom sem indokolja, hogy ne tegyem,
de nem bírom. Van olyan, hogy naponta kétszer is le kell feküdnöm.
Szedem a gyógyszereket, de csak ideig-óráig hatnak.
Ki mondja meg nekem, hogyan lehetek egy kicsit erősebb?
Köszönöm, hogy elolvasod, és ha van időd, válaszolsz.
Kati

Válasz

Balogh Márta üzente 14 éve

..teljesen egyetertek a fennti olvasottakkal...

Válasz

Kabarcz Zoltán üzente 14 éve

Még tovább is gondoltad, mint én.
Igen, szerintem ez a két fontos lépés van.
1. Vigyázni az gészségünkre
2. Vigyázni a függetlenségünkre (pénzt kell keresni, hogy ne legyünk kiszolgáltatva)

Válasz

Kalamár Hajnalka üzente 14 éve

Köszönöm és hadd fordítsam le magamnak még egyszerűbbre: belátható időn belül (10-15 év), miközben az orvoslás technikai képességei és tudás anyaga óriási lesz (értsd ezalatt, hogy olyasmit is gyógyítani tudnak, amit ma álmodni se merünk...), szóval eközben ez a gyógyító megoldás, csak igen kevesek részére lesz hozzáférhető anyagi okok miatt. Tehát, mit kell tenni?
1. vigyázni az egészségünkre
2. Pénzt keresni (takarékoskodni, hosszútávú jövedelmet teremteni, stb), hogy mégis kitudjuk fizetni ha kell..
Jól értettem?

Válasz

Kabarcz Zoltán üzente 14 éve

Azt hiszem, nem haragszol, ha tovább gondolom ezt veled. Ha van füled, és meghallod az üzenetet, akkor mérlegelhetsz, és dönthetsz úgy is, hogy nem próbálod meg, és lehet, hogy neked van igazad, mert vannak más szempontok is.
A gond szerintem az, ha nem is hozod magad döntéshelyzetbe, hanem süketen cselekszel a rutin szerint, saját okosságod szerint, vagy olyan összefüggések alapján akár, amik valaha érvényesek voltak, de ma már nem azok.
És az egészség, szerintem persze, ma fontosabb, mint korábban volt. Ma, amikor az egészségügy fennállása legnagyobb kihívása előtt áll, amikor sokan arra fogadnak, hogy össze fog omolni, amikor a gyógyító tevékenység hozzáférhetősége esetleges, nem kiszámítható, nem megbízható, sokkal fontosabb a megelőzés, hogy ne betegedjünk meg. És ez pedig nem megy magától.

Válasz

Kalamár Hajnalka üzente 14 éve

Szia Veronika!
Tudod én legfontosabbnak a megújuló képességünket tartom. Ez pedig vonatkozik a gondolkodásunkra is. Sokan vannak, akik okosak, születésüktől fogva. És úgy is maradnak. Ahhoz igazi rugalmasság kell, hogy megváltoztassam a véleményem. Ez pedig azzal kezdődik, hogy meghallom (de tényleg meghallom!) amit a másik mond. Én igyekszem változni, remélem sokkal rugalmasabb vagyok, mint 20 évvel ezelőtt. És szomorú leszek néha, amikor valaki csak nyomatja a sódert, csillogtatja a hatalmas nagy dumáját és nem hallja a suttogást.
A napokban beszéltem valakivel, akinek haldoklik az apukája. Néhány hónappal ezelőtt derült ki, hogy rákos. Figyelj:én mindent megpróbáltam, elmondtam, hogy milyen étrendkiegészítőt, milyen extra nagy adagba, azonnal adni. Meg se hallották. Szaladgáltak Kolozsvárra, hurcolták szegényt korházról, kórházra. Apukámat az idén tavasszal vesztettem el. Amikor kiderült, hogy rákos, azt mondták három-négy hónap lehet még az élete. Bedobtam az antioxidánsokat (stb), mindent, amit tanultam, és még két évig élt velünk szeretetben. Nem volt kórházban, nem szenvedett és méltósággal ment el.
Hát, szerinted megéri süketnek lenni? És félre ne érts! Nem gondolom, hogy ha meghallották volna, amit mondok, akkor biztos, hogy nem menne el ilyen gyorsan szegény. De abba BIZTOS vagyok, hogy megérte volna legalább megpróbálni!!!

Válasz

Sztojka Veronika üzente 14 éve

Teljesen egyetértek a cikkben elhangzottakkal. Egy időben én is úgy gondolkodtam, hogy inkább gyümölcsöt eszek, de megváltozott a gondolkodásom. A mostani gyümölcs nem elég a vitaminszükségletünk kielégitéséhez. Nem hiába van a mondás " Ép testben ép lélek"-mert ez forditva is igaz. Ép lélekkel a test is egészséges.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Hajnalka üzenetéhez hozzá szeretném tenni.
az én fijaimra nagyon oda kell figyelni hogy pontosan étkezenek és szabájozuk a nasit is, fontos hogy elget legyenek levegőn, eleget mozogjonak, eleget érje őket a nap és folyamatosan nap mint nap öszekoszolják magukat, ez mind jót tesz az imunrendszernek.

A párom ért a vitaminok párosításához: Én nem. Nem elég megenni őket, fel is kel hogy szívódjanak, és ne csak ideig, óráig, hanem tovább is jelen legyen.
Egyik élelmiszerben általában sok olyan vitamin van ami segíti a másik élelmiszerből a vitaminokat felszívódni, lényeg ha nincs allergia vagy ha van is, ne legyen egyoldalú a táplálkozás, és minél változatosabb legyen az étrend.
A vitamin tablettát csak kiegészítés ként javasolják az orvosok is, folyamatos gyógyszerként nem vese problémát okozhat hosszútávon.
Na de én nem vagyok orvos.

Csak azt tudom hogy az agyonédesített üdítők,
színezékekkel, és álomlányjavítóval telenyomott élelmiszerek, nem hogy vitamindúsak, hanem, kilóg belőlük az e betű, nem tudom hogy van ez.
De a fijaim csak nagy ünepekkór engedem csipsz Cóla meg hasonlók közelébe.
És még sorolhatnám hogy hány termék teszi tönkre a gyerekeinket, teszi őket figyelmetlené, szuper aktívvá.

Remélem legalább egy hasznos tanácsot tudtam adni.

Válasz

Kalamár Hajnalka üzente 14 éve

Szia Marika! Hogy használod a neved? Hogy szoktak megszólítani? szimpatikus, amit írsz és valóban, a tűnetek, már következmények és ha csupán azzal foglalkozunk, akkor vagy megismétlődik ugyanaz a tűnet, vagy másformában jelentkezik. A C vitamin (fontos, hogy bió legyen, mert ha nem többet árt, mint használ, illetve nagyon kevés hasznosul belőle) sok antioxidánst tartalmaz, ezért meghűlés esetén 2-3 óránként érdemes adagolni. Amit javasolni tudok, hogy a kislányaid számára, hogy folyamatosan kapjanak multivitamint (bio), mert a cél az immunrendszer felerősítése, hogy minden betegséggel, stresszel szemben ellenálló legyen a szervezetük. Egy jó multivitamin NEM hizlal! de ha jobb lesz a kislányod étvágya, akkor próbáld meg azt, hogy kevesebb édességet, szénhidrátot (kenyér, kifli, stb) kapjon. Inkább valami más nassolni valót készíts nekik. Nálunk pl. bevált az, hogy mivel szeretjük a sárgarépát ropogtatni, egy nagy tányérra felhalmozunk sárgarépa szeleteket, középre teszek egy kis tálba tejfölt, vagy joghurtot, kicsit ízesítve, és abba lehet mártogatni a zöldséget.
Ez, persze csak egy ötlet, de be szokott válni.

Válasz

BODO MARIA MAGDOLNA üzente 14 éve

Kedves Hajni!
Nagyon tetszik az elméleted és egyet is értek vele (erre törekszem).csak a gyakorlatba nekem ez nem ilyen egyszerü.(munka ,család ,háztartás)örvendek,ha este lefekvés előtt értékelni tudom az aznapi cselekvéseimet.Ha tehetem mindig olvasok az egézséges életmoddal kacsolatos dolgokat. Az étkezésre persze odafigyek,hogy a család házit és ne tartositoszeres ételt egyen.
A vitaminokkal meg úgy vagyok, hogy tudom nem teljesen kapjuk meg a gyünölcsökből és a zöldségekből és én is igy gondolom,de a két kislányomnál azt tapasztaltam ,hogy mikor vitaminoztam(persze ésszerüen) ,nem nyújtott védelmet a betegségekkel szemben.Itt értem a hüléseket és aprobb betegségeket.Most a bevált modszer ,hogy általában évi egyszeri, max. kétszeri hülésnél kapnak c vitamint (csipkebogyo kivonatost)és az jó, meg elég is .Hozzáteszem,hogy a kicsi lányunk ,nagyon sokat betegeskedet kétéves koráig és nála ovatosan bánok a vitaminnal mert egy kicsit dundi is.(ha persze jol gondolom,hogy a vitamintol nagyobb az étvágy)Jó lenne ,ha mindenki elsőre hozzád hasonló emberekhez menne és nem család orvoshoz mert ott nem foglalkoznak az okokkal,csak a tünetet kezelik .

Válasz

Kalamár Hajnalka üzente 14 éve

Elgondolkodtam azon, amit írtál T. Zoli és nagyon egyetértek vele. De, egy kicsit tovább vittem a gondolatot. Ezsembe jutott, hogy ha valaki diétázni akar (bocs:kell! jószántából kevés ember teszik meg), akkor a dietetikus szakemberek nagyon precíz táblázatokat tudnak prezentálni, hogy miből mennyit lehet enni. Ha megnézünk egy ilyen szakkönyvet, pontos, miligrammra lebontott adatok vannak, hogy MIT KELL BEVINNI a szervezetbe a jóegészség érdekében. Vajon, miért nem gondolunk arra, hogy a lelki, szellemi napi táplálékunkat is ilyen gondosan meg kéne mérni, ki kéne találni, étrendet kéne összerakni ezen a területen is. Pl. jót tesz a napi 15 perc olvasás, de olyan eröltetettnek tűnik. Hogy a zene, ami belopakodik az agyamba (néha berobban) szintén hatással van rám, úgyanúgy, mint amikor hatalmas adag koleszterint tömök magamba, tehát itt is szűrni kéne. És a napi beszélgetések?!
Mostanába esténként kiülünk a férjemmel, néha tágabb családommal a teraszra. A nyáron a férjem újjá varázsolta, nagyon kellemes hangulata van, valójában télikert jellege lett. És jó nekünk ott lenni együtt. Rendszerint este 10 után ücsörgünk ott, teázunk, limonádét iszunk, néha egy pohár bort is. Csend van, tücsök ciripelés, kutyaugatás. És, ilyenkor könnyű beszélgetni. Könnyű kimondani olyan dolgokat is, ami máskor megbeszéletlen marad. Ezek az órák örömet okoznak és "méregtelenítenek. Szükségünk van rá.

Válasz

Tóth Zoltán üzente 14 éve

Köszönjük Hajnalka, hogy a cikket mi is olvashatjuk. Jó hogy a fizikai és a szellemi, lelki, gondolkodási világ közötti komoly kapcsolatot így kiemelted. Hogy nem elég önmagában az egyik sem. A szervezetem napi szükségleteit biztosítanom kell, de hogy egészséges is maradjak ahoz kell egy jó életvidám attitűd is. Akarnom kell élni, örömmel pozitívan kell élnem a napokat. De ha akarok élni és pozitív is vagyok,de a táplálkozásomra nem figyelek, az is problémákat okoz. Fontos tudatosan táplálkozni, tudni hogy a szervezetemnek mire van szüksége, hogy egészségesen működjön. Hogy a fehérje szénhidrát zsír bevitelének arénya közel azonos legyen és a szükséges mikrotápanyagok is meglegyenek. Én is azt látom, hogy ez a mai "élelmiszeripari készítményekkel" nem megy.

Válasz

M Imre üzente 14 éve

Kedves Hajni!Igazad van abban, hogy a gyümölcsöket ki tudja mivel permetezik, stb.. Én zöldésget és gyümölcsöt "is" eszem, klényeg a rendszeresség. nem tudhatod, hogy sokan a szalonnán, tepertőn és hasonló dolgokon élnek. Mi lenne, ha ennének hozzá hagymát is vagy paprikát?! Jó lenne.
Nem biztos, hogy mindennap meg kell ennünk másfél kiló almát, mert senki soha nem eszik meg szerintem napi másfél kiló gyümölcsöt, e tény alapján az emberiség már rég kihalt volna. A "C" vitamint külön is érdemes bejuttani a szervezetbe, dohányosoknak a2-3 szeresét is, bár a túladagolás nem célszerű ... nagy bajunk így sem lehet.
Én a népi gyógyászat felé vittem volna el a reagálást, mint az a blogban is említve van. Egy-két hasznos dolog (mert délután jövök majd ...):
- ha influenzásak vagyunk, vagy hasonló vírustól szenvedünk, hasznos lehet a böjt, a vírusok kiéheztetése .. saját tapasztalat és a dokim is említette.
- ha már betegek vagyunk nem szabad, csak "C" vitamint szedni, a Multivitamin erősíti a kórokozót.
Mindenkinek megvannak a saját bevállt receptjei.
A Tények felett nem szabad elsiklani, de a Lehetőségeket is nézni kell!
Te hogyan táplálkozol?

Válasz

Kalamár Hajnalka üzente 14 éve

Kedves Imre!
Engedd meg, hogy rögtön reagáljak a hozzászólásodra. Van egy alapvető tévedés, illetve kockázat, abban, amit írsz: az rendben van, hogy eszünk gyümölcsöt (én is ezt teszem), de ez igen kevés! Idézem a cikket: "Gyakran halljuk, hogy valaki azt mondja, ő inkább zöldséget és gyümölcsöt eszik. Érdemes tudni, hogy a ma fogyasztott táplálékok minősége annyit romlott az utóbbi évtizedekben, hogy ha meg akarjuk enni azt a kb. 50 féle tápanyagot, amire szükségünk van naponta, akkor a több kiló gyümölcs és zöldségből nagyjából 5-6000 kalóriát ennénk meg. (Átlagos esetben napi szükségletünk 2000-2500 kalória.). A C-vitamin vízoldékony vitamin, a szükséges minimum napi 60 milligramm. Ez ma kb. 1,5 kg frissen (!) szedett almának, meggynek vagy cseresznyének felel meg. "
Kérdés, tehát az, hogy megeszel-e napi másfél kiló ilyen gyümölcsöt, és ha igen, az frissen szedett-e? Nem szólva annak a 5-6 000 kalóriának a kockázatáról, amit meg kéne enni, ha a mai alapanyagokból "normálisan" akarunk táplálkozni.
Mindezt, csupán azért írom, mert ésszre se vesszük, és igazi átgondolás nélkül, siklunk el fontos TÉNYEK felett. Ez pedig árt.

Válasz

Kabarcz Zoltán üzente 14 éve

A cikk a Csiki Hirlap pénteki számában jelent meg Oláh-Gál Elvira tollából. Azért másoltam ide, mert egyrészt büszkék vagyunk rá, ugyebár, másrészt az eredeti cikk csak regisztráció után tekinthető meg, harmadrészt érdemes regisztrálni, sok normális tartalom jelenik meg, jó szemléletű sajtóorgánumról van szó. Negyedszer: a cikkben igen átfogóan esik szó az egészségünk megóvásának kérdéseiről, ami napjainban mind aktuálisabb. Napjainkban, amikor ilyen hivatalos állásfoglalások jelennek meg például: Az emberi immunrendszer nem tud alkalmazkodni a mérgezett
környezet okozta végzetes változásokhoz. (Hetesi féle jelentés http://astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK.html) Érdemes mindinkább törődnünk, tehát gondolkoznunk, gondoskodnunk, foglalkoznunk, mozdulnink a saját egészségün és a családunk egészsége érdekében. Komolyan kéne mindezt venni!

Válasz

M Imre üzente 14 éve

Ha megtanulom jól kezelni a stresszt, ha felerősítem az immunrendszeremet akkor tényleg kivédem a betegségek jelentős részét. És ha pozitívan (az egészségemet figyelembe véve) gondolkodom, akkor az immunrendszerem vagyis az egészségem is jobb lesz.
Táplálkozással feltétlen rendbe lehet tenni a bajt, ha elhagyjuk vagy minimalizáljuk a rossz minőségű táplálékot (gyorsétterem vagy egyoldalú táplálkozás) ... C vitamin akár lehet alma (ma reggel vettem a zöldségesnél) vagy hagyma (tegnapi étkemben szerepelt) vagy más; brokkoli ... de az egészen egyszerű zöldségek is hatékonyak, ha folyamatosan fogyasztjuk ... én például a hagymát.
Szerintem fontos az, hogy határozott céljaink legyenek (valamilyen szinten) és tartsuk be ezeket (valamilyen szinten :)), higgyünk benne ... ez a pozitív szemlélet (ha immel ámmal csináljuk - valljuk be - semmi eredménye nem lesz).

Válasz