Szeretettel köszöntelek a családi együttműködés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Szívesen látunk. Ahhoz, hogy jobban megismerj minket, csatlakoznod szükséges a közösséghez, de ha nem tetszik, amit nyújtunk, bármikor ki is léphetsz. Örülünk, ha regisztrálsz. Bíztatunk, próbáld meg!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
családi együttműködés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a családi együttműködés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Szívesen látunk. Ahhoz, hogy jobban megismerj minket, csatlakoznod szükséges a közösséghez, de ha nem tetszik, amit nyújtunk, bármikor ki is léphetsz. Örülünk, ha regisztrálsz. Bíztatunk, próbáld meg!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
családi együttműködés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a családi együttműködés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Szívesen látunk. Ahhoz, hogy jobban megismerj minket, csatlakoznod szükséges a közösséghez, de ha nem tetszik, amit nyújtunk, bármikor ki is léphetsz. Örülünk, ha regisztrálsz. Bíztatunk, próbáld meg!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
családi együttműködés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a családi együttműködés közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz Szívesen látunk. Ahhoz, hogy jobban megismerj minket, csatlakoznod szükséges a közösséghez, de ha nem tetszik, amit nyújtunk, bármikor ki is léphetsz. Örülünk, ha regisztrálsz. Bíztatunk, próbáld meg!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
családi együttműködés vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Szeretek jókat főzni, szeretek jókat enni, és szeretem a petrezselymes újkrumplit. Úgy készítem, hogy a hasábformára vágott krumplit (burgonyát, pityókát, ahogy akarod) kevés vízben megpárolom, leszűröm, és forró vajban vagy olívaolajban sok-sok petrezselyemmel átforgatom. Kevés só, és tálalhatod is. Illetve…
Illetve van egy fontos fázis, amit kihagytam, és ha olvastad a címet, akkor már tudod is, hogy mit. A hámozás. Ez az a rész, amit nem szeretek annyira. Ezzel együtt nem nyafogok, csinálom, mert ha nem teszem, lehetetlenné válik a lényeg. És azt nem szeretném ugyebár. Lássuk, hogyan megy ez nálam?
A cekkerből egyenesen a mosogatóba öntöm a legalább 2 kiló krumplit, és megmosom. Eddig nincs különösebb nehézség. Ezután fogom a kést, fontos, hogy éles legyen, ha nem az, akkor megélezem.
(Ezt a fázist is szívesen csinálom, jól tudok kést fenni, apósomtól tanultam, székely ember, örökké éles bicskával. Májusban halt meg, azóta nálam van az a bicska, és gondoskodom róla, hogy éles maradjon. Ez egyfajta családi folytonosság.)
Nos itt az ideje, hogy rátérjek végre a krumplihámozásra. (A legtöbb ember addig halogatja a nemszeretem dolgokat, ameddig csak lehet. Én sem vagyok kivétel.) Szóval elkezdem vakarni a krumpli vékony héját. Jön is könnyen, de a negyedik krumpli után kezd görcsölni a kezem, fáradok. Igaz, hogy a legnagyobb krumplikat vettem előre, szeretem, ha a feladat az idő haladtával egyre könnyebb, és könnyebb. (Ez a gyakorlat a késleltetett jutalmazás elvével van összhangban.)
Szóval kezd görcsölni a kezem, és ahogy fölmérem a helyzetet, nagyon vigasztalannak tűnik. Öt krumplival végeztem, és még 15 van hátra. Nos, ilyenkor két módszer közül tudsz választani. (Legalább is én ezt a kettőt ismerem.) Az egyik, hogy tökéletesíted a technikádat. Lazábban fogod a kést, a krumplit, gyorsítod, vagy lassítod a tempót, szóval jobbá válsz, gyakorlottabbá, eredményesebbé válsz az idők folyamán. Ha fontos neked a dolog, akár kitűzheted célul, hogy te leszel ezen a területen a legjobb az országban, vagy akár az egész világon. Ambíció és kitartó gyakorlás kérdése az egész. (Reméljük, hogy krumpli lesz hozzá mindig elegendő!)
A másik módszer, hogy váltogatod a munkafázisokat, és mielőtt elfáradnál az egyikben, vagy megunnád, máris másikat kezdesz. Én például, most leteszem a kést, és lemegyek a kertbe petrezselyemért. Amikor visszajöttem, meghámozok újabb ötöt, aztán odateszem a vizet melegedni, újabb ötöt hámozok. A változatosság kedvéért elkezdem darabolni őket. Egyet hámozok, és föl is darabolom. Vagy összevágom a petrezselymet. Ha salátát is készítesz (néha én is szoktam), akkor elkészítheted közben. Szóval a lényeg: a fárasztó, unalmas, nemszeretem munkafolyamatot megszakítom másik (akár szintén fárasztó, unalmas, nemszeretem) munkafolyamatokkal, a toleranciám függvényében. Ugyanis nem szeretek fölöslegesen szenvedni (a szükségszerű szenvedésért sem vagyok nagyon oda). Szeretem magam jól érezni mindig, amennyire csak lehet, és törekszem is, hogy így legyen. Szeretem az életet (szeretek jókat főzni, szeretek jókat enni, és szeretem a petrezselymes újkrumplit is), mert az élet szép, még akkor is, ha néha nehéz ezt észrevenni. (Rajtad múlik, mennyire nehéz!)
Aztán időnként történik valami. Talán szokatlan, talán csoda. Néha ritkán fordul elő, néha gyakran. Attól is függ, hogy hagyod-e, vagy kéred-e, akarod-e egyáltalán. (Tudod, aki kér, mind kap. Aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik.)
Szóval az történik, hogy valaki segít. Mellém áll a lányom, kezébe kap egy kést, és máris feleződik a munka. És beszélgetünk, viccelődünk, nevetünk (mi folyton keressük a lehetőséget, hogy nevethessünk, ha nem sikerül találnunk, akkor pedig csinálunk), jól érezzük magunkat. Aztán van úgy, hogy hárman ugrunk neki egy feladatnak, vagy négyen, olykor az egész család. És észre sem veszed, már vége is mindennek, ami fárasztó volt, amitől féltél, amit halogattál, amit nem szerettél.
Ha összefog a család, akkor szeretek jókat főzni, szeretek jókat enni, és szeretem a petrezselymes újkrumplit, és szeretem a krumplihámozást is.
Egy család, ha összefog a szeretet nevében, nincs számára lehetetlen.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Mitől lesz képes egy család együttműködni? Vagy csak működni?
Ki végzi el az én dolgomat?
Pozícionálás
Élhető élet